Oscar II:s tårta
12 – 14 bitar
Denna tårta har en liten vuxen smak men brukar slinka ner hos alla. Man kan frysa in den. OBS! Sockerbomb
Mandelbottnar:
- 150 g skållad och skalad
mandel
- 5 äggvitor (spara äggulor)
- 2 dl strösocker
Smörkräm
- 5 äggulor
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 150 g kylskåpskallt smör
Nougat:
- 1/2 dl socker
- 20 skållade, grovt hackade
mandlar
Garnering:
- florsocker
- ca 1/3 förpackning rosa
marsipan
- färsk mynta
Gör så
här:
- Rita. Gör mallar för
mandelbottnar. Rita upp 3 cirklar, cirka 21 cm i diameter, på
bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa. Mal mandeln. Vispa
äggvitorna till hårt skum i en ren torr skål, tillsätt sockret lite i
taget under vispning tills det blir tjockt och fluffigt. Vänd ner mandeln.
- Forma. Bred ut smeten jämnt,
innanför cirklarna. Grädda dem i cirka 20 min. Passa så att de inte blir
för mörka. Bottnarna är fortfarande lite mjuka. Låt svalna något och dra
av pappret som de gräddats på.
- Gör nougat. Häll sockret i
ett tunt lager i en gjutjärnspanna eller vid tjockbottnad kastrull. Smält
utan att röra för mycket, tillsätt mandeln och låt allt få en gyllenbrun
färg. Passa noga.
- Låt svalna. Häll upp snabbt
på en bakplåtspappersklädd plåt och låt kallna. Krossa i mortel till grova
smulor.
- Smörkräm. Rör ihop äggulor,
grädde och socker i en vid kastrull. Låt sjuda under kraftig omrörning
tills krämen tjocknar. Obs – den får inte koka. Ta den från värmen och låt
svalna något. Hyvla kylskåpskallt smör med osthyvel och tillsätt i
omgångar. Fortsätt röra tills det blir en jämn kräm. Låt krämen kallna i
kyl.
- Montera. Lägg ihop mandelbottnarna
med smörkräm och nougatkross mellan och över. Dofta eventuellt över lite
florsocker.
- Gör den eventuella rosen. (Vi
gjorde den inte)Kavla ut marsipanen och tag med mått ut cirklar. Lägg dem
omlott efter varandra och rulla ihop och forma rosor. Lägg rosorna på
tårtan och garnera med mynta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar