söndag 17 mars 2013


Citron och limoncellocupcakes

Dessa små sötsura läckerheter passar till det mesta. Om du inte har limoncello hemma är det bara att göra helt vanliga muffins men tänk då på att ersätta den av någon slags vätska.

Cupcakes

65 g mjukt smör

¾ dl strösocker

I dl vetemjöl

Finrivet skal av en citron + en matsked av saften

I ägg

3 msk limoncellolikör

Lemoncurd:

Saften av tre citroner

I msk majsstärkelse

I ¾ dl strösocker

3 ägg

1 msk crème fraiche

Glasyr:

5 msk lemoncurd

75 g mjukt smör

2 dl florsocker

I msk citronsaft

Så här gör du Lemoncurd:

Gör lemoncurd genom att blanda citronsaft, majsstärkelse och socker i en kastrull. Hetta upp på låg värme under omrörning i 1-2 minuter. Vispa samman äggen. Dra kastrullen från värmen och rör ner äggsmeten i sockerblandningen. Vispa kraftigt för att blanda väl, lägg sedan tillbaka på plattan. Rör hela tiden tills lemoncurden blivit krämig. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt crème fraichen. Låt svalna.  

 

Så här gör du muffinsen:

Sätt ugnen på 180 grader. Placera 16 små muffinsformar på en plåt. Mät upp socker, mjöl, citronskal och ägg i en bunke och vispa med elvisp till en jämn smet. Fördela smeten i formarna. Sätt in plåten i ugnen i 10-12 minuter till muffinsen höjt sig och känns fast. Låt svalna.

Spara 2 msk lemoncurd och stryk ut resten av kakorna med en kniv.

Mät upp smör, florsocker, citronsaft och lemoncurd i en stor skål och vispa ihop till en jämn mjuk kräm. Skeda ner krämen i en spritspåse och spritsa över varje kaka.

 

 

 

 

3 kommentarer:

  1. Hej! Kan ni inte lägga ut receptet på Oscar II:s tårta?

    /johan, ett bloggfan

    SvaraRadera
  2. Ja nu har vi gjort det. Kul att du gillar vår blogg och bra att du tipsar oss om vad vi ska lägga ut.
    Hälsningar Hedda:)

    Ps. tårtan som vi bakade blev jättegod! Ds.

    SvaraRadera
  3. Tack för att ni la ut tårtan! Nu blir det hem och baka!
    /johan

    SvaraRadera